Selaković učesnicima Samita: Solidarnost je ono što nam treba, Beograd je vaš dom

Nikola Selaković je zahvalio učesnicima pokreta što su došli da prisustvuju konferenciji u Beogradu i doprineli "nečemu što pokazuje da je ovo jači deo sveta i čovečanstva".

"Mi smo slobodoljubive nacije. Poštujemo vrednosti koje su definisane u povelji Ujedinjenih nacija, posvećeni smo principima iz Bandungai beogradskoj deklaraciji koja ozakonjena pre 60 godina", rekao je Selaković.

On je ocenio da su učesnici tokom konferencije pokazali solidarnost, a to je, kako je naveo, ono što nam je i potrebno.

"Sa Samita u čast 60. godina Pokreta nesvrstanih zemalja čule su se poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom, na principima tolerancije i međusobnog uvažavanja, u cilju bolje budućnosti sveta", poručio je na završnoj konferenciji ministar spoljnih poslova. 

Učesnicima samita je poručio da je Beograd njihov dom.

"Želeo bih da svi osećate ovo kao dom jer ovo je mesto rađanja pokreta", naglasio je Selaković.

Uz to je učesnicima, njihovim porodicama i zemljama iz kojih potiču poželeo da budu uspešni, napreduju, jačaju, budu solidarni i razumeju se dobro.

"Mirna koegzistencija je bitna, to je ono što je povezalo osnivače pokreta Nehrua, Nasera Sukarna i Tita", ocenio je ministar Selaković.

Pokret nesvrstanih je danas svežiji i mlađi

Izrazio zadovoljstvo što je Srbiji ukazana čast da, uprkos činjenici da je posmatrač u Pokretu, bude koorganizator skupa, dodajući da je Beograd ponosan što je bio domaćin prve konferencije šefova država i vlada pre 60 godina.

Dodao je da je Srbija, uprkos epidemiji kovida 19, uspela da organizuje jedan izuzetan skup, uspešnu konferenciju, jednu od najvećih multilateralnih konferencija u svetu.

Ministar je istakao da je Beograd, uprkos pesimističnim očekivanjima uspeo u prethodna dva i po dana da okupi ukupno 120 delegacija, članica, posmatrača, specijalnih gostiju, što svedoči o poštovanju koje Pokret uživa.

"Mogli smo da vidimo iz nekih drugih delova sveta, koji baš i nisu zastupljeni u Pokretu, neke zajedljive izjave, da je Pokret prevaziđen. Zar bi onda ovoliko delegacija došlo? Osetila se ovde jedna neobično jaka energija slobodoljubivih Naroda i država, posvećenih Povelji UN i principima Pokreta", rekao je Selaković.

Dodao je da su dolaskom brojne delegacije pokazale poštovanje prema organizatorima konferencije, budući da je, i pored zakazivanja drugih skupova u međuvremenu, ali i pandemije, svakog dana stizalo više prijava nego ođava.

"Posebno me raduje da su se u ovog puta u Beogradu čule poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom, na osnovama tolerancije i međusobnog uvažavanja, za bolju budućnost sveta", rekao je Selaković.

Posebno je zahvalio na podršci koju je skup dobio od predsednika Srbije i Azerbejdžana Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva.

"Može se reći da je skup bio uspešan. Kad se braća slože, sve se može. Posvedočili smo tome. Beograd je ovih dana bio centar sveta", rekao je Selaković.

Ocenio je i da Pokret nije prevaziđen, već je svežiji i mlađi nego ranije.

Selaković se osvrnuo na opasku koju mu je, kaže, uputio neko iz susedne zemlje o tome kako nijednom nije pomenuo Tita, rekavši da je bez obzira na unutrašnje razmirice Tito bio jedan od političkih genija 20 veka.

"Mi se time ponosimo, kao i time što iako nije bio srpske nacionalnosti, želeo je da bude sahranjen u Beogradu, a i njegovi potomci žive ove. I posebna zahvalnost Naserovom sinu, ćerki predsednika Gane Nkrumi i Titovom unuku, koji su ovaj skup učinili još uspešnijim", rekao je Selaković.

Bajramov: Samit u Beogradu dalje ujedinio nesvrstane

Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu, dalje je ujedinio Pokret, ocenio je, po završetku Samita, ministar inostranih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov.

Bajramov, čija zemlja predsedava Pokretom, je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, ukazao da je Samit uspešan primer sastanka kojem su doprinele dve prijateljske zemlje – Azerbejdžan i Srbija.

On je istakao da je dvodnevni sastanak odlično organizovan od vlade dve zemlje, i da su zajednički napori doneli odličan rezultat, na koji mogu biti ponosni.

Podsetio je da je konferenciji prisustvovalo 120 delegacija, šest šefova država i vlada i 50 ministara, kao i gosti, predstavnici međunarodnih organizacija.

Preneo je da su delegacije pohvalile Azerbejdžan i Srbiju na zajedničkoj inicijativi da organizuju ovaj značajan događaj.

Na skupu, kaže, bilo je govora o istorijskoj važnosti Beogradske konferencije 1961. godine, o osnivačima Pokreta i njegovim plemenitim ciljevima, koji su predviđali unapređenje miroljubive koegzistencije u punoj saglasnosti sa principima iz Bandunga bez formalnog svrstavanja u bilo koji blok.

"Hvalili su mudrost i rešenost osnivača koji su osnovali drugu najveću međunarodnu platformu koja okuplja članove međunarodne zajednice koji slično razmišljaju. Potvrdili smo važnost multilateralizam u međunarodnoj saradnji", objasnio je Bajramov.

Rekao je da je bilo govora i o inicijativama koje je izneo predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, u ime Pokreta.

Kazao je da se još jedan važan događaj desio tokom konferencijie, da to je da su date preporuke za oporavak posle pandemije.

Bajramov se posebno zahvalio narodu i Vladi Srbije, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću, te i svima koji su učestvovali u organizovanju skupa.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар