Selaković u Holandiji: Sto trideset godina diplomatskih odnosa, podrška Haga „Otvorenom Balkanu“

Nikola Selaković je posle sastanka rekao da je značaj njegove posete Holandiji višestruk s obzirom na to da je, ne samo prošlo 14 godina otkako je poslednji ministar spoljnih poslova Srbije bio u poseti Hagu, već i zato što je 2021. godina u kojoj se obeležava 130 diplomatskih odnosa između Kraljevine Holandije i Srbije.

 

Šef srpske diplomatije je rekao da se u tih 130 godina naših odnosa mnogo toga promenilo, a da je sa holandskim kolegom razgovarao o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa na sastanku koji je trajao sat i 40 minuta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Dotakli smo se evropskog puta Srbije, napredovanja u pregovaračkom procesu. Naravno da sam tu izneo ono što je Srbija učinila do sada na polju ekonomskih reformi i reformi u oblasti vladavine prava, jačanja pravne države, što svedočimo upravo brojem i obimom investicija koje dolaze u Srbiju. Nigde neće te investicije doći ako je ta zemlja nesigurna, ako nema stabilan i predvidiv pravni sistem", rekao je Selaković. 

Šef srpske diplomatije je naglasio da je sa naše strane izraženo očekivanje da će se na odgovarajuć način vrednovati ono što smo do sada uradili, a uvereni smo da smo uradili mnogo.

Prema njegovim rečima, nismo uvek imali na našem putu evrointegracija holandski glas na svojoj strani. 

"Oni su znali da uvek budu prepoznati kao neko ko je strog, ali principijelan, ono što vam misle, to vam i kažu, sa tim morate da se nosite i borite. Konstatovali smo da nije normalno da, u slučaju dve države koje baštine saradnju 130 godina, prođe 14 godina od poslednje posete ministra spoljnih poslova Srbije Holandiji. Naše privredne zajednice u dobroj meri prevazilaze tu saradnju, tu je saradnja intenzivnija, ali postoji mnogo prostora za njeno produbljivanje", istakao je Selaković. 

Selaković je preneo da je Holandija posebno zainteresovana za situaciju u našem regionu, da joj je važan stav Srbije i kako se Srbija postavlja prema svim izazovima sa kojima se region susreće. "

"Ono što je veliko ohrabrenje za nas je holandska podrška inicijativi ‘Otvoreni Balkan’", naglasio je Selaković, i naveo da ta inicijativa predsednika Aleksandra Vučića, u koju su se uključile Albanija i Severna Makedonija jeste nešto što nailazi na ozbiljnu podršku. 

Dodao je da je Holandija od 2010. do 2020. nominalno najveći investitor u srpsku privredu, da su holandske kompanije u tom periodu uložile 8,5 milijardi evra, a da u ovom trenutku holandske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 17.000 radnika.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike