Selaković: Samit nesvrstanih u Beogradu potvrda ugleda Srbije

Ovo je jedan od najvećih skupova u Evropi pa i svetu ove godine, posebno u uslovima pandemije, rekao je za RTS ministar Selaković.

"Beograd i Srbija će pokazati da su tradicionalno dobri domaćini i ugostiće delegacije iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 ljudi biće prisutno na samom događaju. U toku današnjeg dana stići će najveći broj delegacija i očekujem da će Beograd ponovo u naredna četiri dana posvedočiti zbog čega je pre šest decenija postao svet", rekao je Selaković.

U Beogradu će boraviti i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. Rusija se od jula ove godine nalazi u statusu zemlje posmatrača u Pokretu nesvrstanih isto kao i Srbija.

"Bilateralni sastanci će trajati sve vreme samita. Rusija je od jula ove godine posmatrač u Pokretu nesvrstanih kao i Srbija. Dolazak Sergeja Lavrova znači puno jer dodatno ojačava i osnažuje karakter i nivo ovog skupa, posebno imajući u vidu energetsku krizu koja trenutno potresa svet", ističe Selaković.

Prema njegovim rečima, organizacija jednog ovakvog skupa je potvrda ugleda Srbije, koja ima brzorastuću ekonomiju i neko sa kime žele svu da sarađuju.

Podsetio je da se ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih pojavila tokom raspada kolonijalnog sistema, u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu.

"Samo tokom ovog dana razgovaraću sa ministrima Nepala, Indonezije, Iraka…i svi su oni došli u Srbiju i na taj način iskazali jednu vrstu poštovanja. U Beogradu će biti prisutno čak 44 ministra spoljnih poslova iz zemalja širom sveta. To je i potvrda osvežavanja onih vrednosti na kojima je i osnovan Pokret nesvrstanih koji je na prvom mestu cenio nezavisnu i samostalnu poziciju onih koji žele da sarađuju sa svima", rekao je Selaković.

Pokret danas ima 120 država članica, 17 posmatrača, među njima je i Srbija.

"Važno je da održimo taj status posmatrača jer je Beograd i rodno mesto Pokreta nesvrtanih i njegovo ime uz ime Josipa Broza Tita pominje se u svakom razgovoru sa predstavnicima zemalja članica Pokreta nesvrstanih. Taj ugled je još uvek živ. To su nama prijateljske zemlje, važno je i što smo u tom pokretu prepoznati kao ugledna suverena zemlja i ne samo da se raduju našim uspesima već žele saradnju i na političkom i privrednom nivou", ističe Selaković.

Ministar veruje i da to može da utiče i na bolje razumevanje situacija na Kosovu i Metohiji.

"KiM ostaje glavno državno pitanje, a ono u čemu se oslanjamo na naše prijatelje iz nesvrtanih jeste odsutvo svake unilateralne politike i najveći broj zemalja nesvrstanih ne pristaje na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova", rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ministar Selaković pozvao je građane Srbije i Beograda da u narednim danima pokažu svoje tradicionalno gostoprimstvo i upute dobrodošlicu učesnicima skupa, poručujući da imaju razloga da budu ponosni na svoju zemlju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар