Selaković sa šefovima delegacija Samita nesvrstanih

Nikola Selaković je podsetio na tradiciju prijateljskih diplomatskih odnosa dugu 65 godina, ocenivši da je potrebno zajednički raditi na unapređenju sadašnjeg političkog dijaloga i komunikacije na visokom nivou.

Tome bi, prema rečima šefa srpske diplomatije, doprinele posete na visokom i najvišem nivou, te je izrazio očekivanje da će u zvaničnu posetu Srbiji u narednom periodu doći predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kambodže.

Ministar Ouč Borit pozvao je šefa srpske diplomatije da poseti Kambodžu i naglasio spremnost predsednika Vlade Kambodže da poseti Srbiju.

Selaković je zahvalio zbog čvrstog stava Kambodže po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i zbog podrške koju našoj zemlji pruža u međunarodnim organizacijama.

Ministar Selaković je preneo da je neophodno da Srbija i Kambodža intenziviraju ekonomske i privredne odnose s Kambodžom, a sagovornici su razmotrili i konkretne oblasti moguće saradnje.

Takođe, razgovarano je o unapređenju saradnje u drugim oblastima, a šef srpske diplomatije rekao je da bi jačanju saradnje doprinelo i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti turizma.

Selaković zahvalio Iraku na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se u Beogradu i sa ministrom inostranih poslova Iraka Fuadom Huseinom.

Nikola Selaković je, poželevši sagovorniku dobrodošlicu na skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, istakao da su nekadašnja Jugoslavija i Irak i bilateralno i u okviru tog pokreta kao osnivači imali izvanredne odnose, i da Srbija danas sa ponosom baštini tradiciju bliske saradnje sa Irakom.

Ministar Selaković je preneo zainteresovanost Srbije za produbljivanje političkog dijaloga dveju zemalja i intenziviranje susreta na visokom i najvišem nivou.

Naše dve zemlje, kako su konstatovali sagovornici, imaju dugu istoriju ekonomske saradnje, i potrebno je učini napore da se poslovne veze između Srbije i Iraka obnove u interesu obeju strana, a posebno interesovanje postoji za saradnju u oblasti poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Ministar Selaković je sagovorniku zahvalio zbog principijelne podrške Iraka teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, izrazivši očekivanje da će uzajamna podrška u multilateralnim organizacijama biti nastavljena.

Selaković je ranije danas poručio da je Samit nesvrstanih u Beogradu potvrda ugleda Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар