Selaković: Nastavak angažmana UNMIK-a od ključne važnosti za Srbiju

Nikola Selaković je u razgovoru sa Zahirom Taninom rekao da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN)1244, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Osvrćući se na nedavnu situaciju na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije, šef srpske diplomatije je naglasio da je unilateralno delovanje najgori način rešavanja nesuglasica jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja.

Selaković je naglasio nema alternative  dijalogu, ali da će Beograd nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja Kosova i Metohije u Savetu bezbednosti UN i predstojećoj sednici o radu UNMIK-a, Selaković je preneo da očekuje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da ovakvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković je istakao i da veoma zabrinjava to što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, istakavši da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnički motivisanih incidenata.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ministar Selaković je objasnio da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja.

Konstatovao je i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo osam godina, a da nema napretka u sprovođenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар