Sedam decenija lučanske namenske industrije

Jubilej ih je ponovo okupio u fabričkom krugu. Iako su mnogi već više od decenije u penziji i danas se rado sećaju kako se za mašinama u namenskoj proizvodnji nekada radilo.

Među nekadašnjim radnicima su i braća Radiša i Radomir Teofilović koji su u proizvodnji baruta upisali isti staž.

"Mi smo počeli da radimo 1979. godine. Od prvog dana radnog staža smo bili u fabrici i tu smo dočekali penziju", kaže Radiša Teofilović.

Radomir Teofilović ističe da su pri kraju radnog veka zajedno išli u prvu smenu.

"Jedan drugom smo pomagali, dopunjavali se tako da je bila uspešna proizvodnja i rad", dodaje Radomir Teofilović.

Pamte i one teške godine. Sankcije, potpuno uništenje tokom NATO agresije, velike poplave. Ali iz godine u godinu beleže stalni rast prihoda. Tokom 2017. i 2018. ostvarili su najveću dobit u prethodne tri decenije. Ulažu u modernizaciju fabrike.

"Od svojih sredstava sopstvenih ‘Milan Blagojević’ 28 miliona evra za novu opremu, nove tehnologije, nove proizvode i četiri miliona evra u mere bezbednosti i zaštite na radu. U krugu fabrike otvorili smo medicinu rada sa šest specijalističkih ambulanti", naglašava Radoš Milovanović, generalni direktor fabrike "Milan Blagojević Namenska" u Lučanima.

Posla će biti i narednih godina, kažu u jednoj od najvažnijih fabrika u vojnoj industriji Srbije, a za nove kupce širom sveta i dalje će se boriti kvalitetom, rokovima isporuke i cenom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike