Sećanje na stradale Srbe u Prebilovcima

Samo iz Prebilovaca zverski je 1941. godine ubijeno ili živo u jamu Šurmanci bačeno više od 850 žitelja, od čega čak 500 žena i dece.

Svake godine u prvoj sedmici avgusta potomci žrtava, rodbina, poštovaoci, vernici, dolaze sa svih strana da se poklone senima stradalih, upale sveću, pomole se, jer su Prebilovci "mali Jasenovac" – po broju žrtava najstradalnije srpsko selo.

Svetu arhijerejsku liturgiju u spomen hramu Hristovog Vaskrsenja služili su mitropoliti Hrizostom i Joanikije, te episkopi Dimitrije, Metodije, Grigorije i Jovan, a upriličena je i dokumentarna izložba autora Predraga Loza i Dragoslava Ilića.

Praznik Svetih novomučenika, ustanovljen je i upisan u kalendar Srpske pravoslavne crkve u znak sećanja na stradale Prebilovčane, ali na još oko 3.000 Srba ovog kraja koji su te 1941. godine ubijani i bacani u hercegovačke jame.

Spomen kripta sa ekshumiranim ostacima nevinih žrtava minirana je i razorena 1992. od strane HVO, a 2015. godine na tom mestu podignut je i osveštan spomen hram Hristovog Vaskrsenja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike