Sećanje na operaciju Halijard – počinje izgradnja aerodroma i memorijalnog centra

Sa Galovića polja uspostavljen je vazdušni most između Pranjana i Barija, a čitav kraj je bio sabirni centar odakle su američki piloti evakuisani u Italiju. Meštani su ih ovde krili, čuvali, hranili i potom pomagali jedinicama Draže Mihajlovića da ih bezbedno pošalju u Italiju.

"Izgradnja aerodoma i memorijalnog centra za pranjanski kraj znači mnogo, posle 75 godina ovde će opet moći da sleću avioni", kaže predsednik Mesne zajednice Pranjani Radovan Veselinović.

Veselinović napominje da je svima drago što nisu zaboravljeni.

"Nismo zaboravljeni, 75 godina smo bili u zapećku. Konačno smo dočekali gradnju aerodroma što narod ovde zbog svojih predaka i zaslužuje", naglašava Veselinović.

Arhitekta Tatjana Simonović kaže da je pošto je operacija "Halijard" bila osnovna ideja za uređenje memorijalnog kompleska odlučeno je da se izgradi u obliku stilizovanog aviona.

U okviru kompleksa predviđeni su i prateći sadržaji. Na idejno rešenje projekta Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture kao i Fondacija Halijard dali su pozitivnu ocenu, dodala je Simonovićeva.

Kako je istakla, zaključeno je da se njime ispunjava simbolika misije.

Džon Kapelo iz Fondacija Misija Halijard navodi da ta institucija nastavlja blisku saradnju sa lokalnom zajednicom.

"Planiramo proslavu 76. godišnjice spasavanja pilota i nastavak saradnje sa školom ‘Ivo Andrić’. Želimo da obezbedimo stipendije za učenike kao i da pomognemo stanovništvu tokom pandemije kovida 19", ističe Kapelo.

"Pamtimo istoriju i nastavljamo da gradimo jake veze Srbije i SAD i za budućnost", dodaje Kapelo.

Radovi danas počinju na Galovića polju, a očekuje se da će memorijalni kompleks sa muzejskom postavkom biti gotov do septembra kako bi i dalje bila živa priča o spasavanju američkih pilota.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike