Sećanje na akciju „Bljesak“, zločin za koji niko nije odgovarao

I posle dvadeset šest godina od akcije hrvatske vojske i policije mnoga pitanja su bez odgovora. Napadnuto područje bilo je pod zaštitom Ujedinjenih nacija, a niko nije pomogao napadnutim Srbima. Taj 1. maj i dalje ne bledi.

"Svake godine pričamo jedno te isto, nažalost, ali šta možemo, tako je kako je. Naše je da obeležavamo, dok god budemo mogli do tada ćemo i mi dolaziti, da narod zna šta se dešavalo, zašto smo proterani, a proterani smo zato što smo Srbi", kaže Milan Gaćeša iz Udruženja boraca Krajine 

Više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga krenulo je te 95. godine, prema podacima Veritasa, na zapadnu Slavoniju.

Milorad Munikravić iz Jedinice specijalne operacije "Crvene beretke" kaže da je terorističkim napadom pre dvadeset šest godina Hrvatska uz obilatu pomoć NATO pakta  napala zaštićenu zonu UN Zapadnu Slavoniju, odnosno Krajinu i time je počinila jeziv zločin sa kojim se i Hrvatska i NATO pakt stavili van zakona, tada su stradali nedužni civili, oni su bili cilj napada.

U toj operaciji poginule su i nestale 283 osobe, 114 civila i 11 policajaca. Stradalo je 56 žena, među žrtvama deca i stari. Rasvijetljena je sudbina 162 osobe. Kao nestali vodi se još najmanje 120 osoba.

"Mi smatramo da nema nikakvih normativa koji umanjuju zločin jednog naroda nad drugim da biste vi da u budućnosti imali bolje odnose sa tim narodom. Nije tačno, nego treba svi zločini Hrvatski nad Srpskim narodom da se ispitaju do kraja i nad Romima, Jevrejima da bi se uspostavili onakvi istorijski odnosi kakvi su bili", smatra prof. dr Alek Račić iz Razvojne akademije Srba. 

U Okučanima državni vrh Hrvatske počast pripadnicima hrvatskih snaga odao je odvojeno.

"Na današnji dan pre sada puno godina hrvatski junaci su odlučnošu, znanjem, stpljenjem, hrabrošću oslobodila ovaj deo Hrvatske i nakon akcije Maslinica 93 omogućila nekoliko meseci kasnije da se Hrvastka konačno spoji i oslobodi", rekao je predsenik Hrvatske Zoran Milanović.

"Došli smo još jednom odati počast Hrvatskim herojima našim braniteljima ovde je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za Hrvatsku slobodu", kaže premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Da za Bljesak još niko nije kažnjen, podsećaju predstavnici Vlade Srbije. Ministar policije Aleksandar Vulin pita kada će se rasvetliti sudbina nestalih.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар