Saznajte šta je kompost – deca iz Kučeva kroz igru uče i svoje roditelje

Šta je kompost? Hrana za biljke! O primarnoj selekciji otpada u Kučevu, roditelji uče od svoje dece, koja u vrtiću "Lane" sakupljaju organski otpad od hrane, kompostiraju ga, prave humus i đubrivo, pa u plasteniku zajedno uzgajaju sopstvenu zelenu salatu i luk.

Na pitanje šta najviše voli da radi jedna devojčica odgovara da sade u plasteniku, zato što je jednom ona posadila kući svoje cveće.

Njen drugar kaže da nije teško i da je vredan.

"Mi vidimo decu u novim ulogama. Ovde nešto rade, vrlo su korisni, rade na nečemu što mogu da prate kako se razvija", ističe Jasmina Trailović, jedna od mama. 

Probuditi svest kod svih o značaju reciklaže

Neformalna grupa "Zelena oaza" tražila je najefikasniji način da probudi svest o značaju reciklaže i uticaju na njihovo najuže okruženje.

"Najmlađi mnogo lakše usvajaju sve te dobre navike i kroz taj sam proces mi učimo decu, ali isto svašta naučimo i od dece", naglašava Marija Rajčić iz "Zelene oaze" Kučevo.

Projekat podržava i lokalna samouprava koja na ovaj način želi da motiviše građane i uvede primarnu selekciju vlažnog otpada u celom gradu, kako bi smanjili emisije metana i ugljen-dioksida na deponiji.

"Želimo da tokom naredne godine pomognemo i subvencionišemo nabavku kompostera svim zainteresovanim domaćinstvima na teritoriji grada i opštine da se uključe u proces primarne selekcije", najavljuje Slobodan Stokić, član veća za ekologiju opštine Kučevo.

Ivana Gećević, roditelj uz podršku ističe da je to nov vid rada i da je savršen.

Oni koji imaju sreću da odrastaju u bogatoj prirodi Homolja kakva je opština Kučevo, lako poveruju da je život u zdravom okruženju pravo, a ne privilegija za koju moramo mnogo da radimo kako bismo je očuvali. Bar to dugujemo budućim generacijama.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар