Savetnica predsednika Srbije: Red je da se čuje i druga strana o medijima

Savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević odbacila je danas stavove Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) u vezi odabira sagovornika za predstojeću posetu delegacije Evropska federacija novinara (EFJ) Beogradu.

Ona je, reagujući na saopštenje NUNS-a u kome se odbacuje njene ranije optužbe o namernom izostavljaju sastanka predstavnika EFJ sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakla da nije protivzakonito a da je osnovni red da se prilikom te posete čuje i druga strana.

NUNS je ranije ukazao da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije.

Reč je o predstavnicima vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji, naveo je NUNS.

„Čega se to NUNS plaši i o kojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima govore? Da li se pozivaju na isti onaj Ustav po kome su 15. juna 2011. pozvali tadašnjeg predsednik Srbije da otvori Skupštinu Evropske federacije novinara i da govori o medijskim slobodama i njihovom kršenju?“, zapitala je Vasiljević.

Vasiljević, koja je u saopštenju NUNS oslovila sa „drage kolege“ zapitala i da li se to „promenio Ustav ili predsednik?“

„Nije protivzakonito, a kulturno je i odgovorno sastati se sa čovekom koji je na meti njihovih skoro svakodnevnih napada, a koji je i slučajno predsednik države u koju su pozvali EFJ“, navela je ona.

Prema njenim rečima, ukoliko je namera NUNS-a da EFJ zaista utvrdi činjenično stanje u Srbiji, osnovni red je da čuju i drugu stranu.

Vasiljević je napomenuila i da je drugo pitanje da li NUNS želi da se čuje druga strana i da li uopšte želi da predstavnicima EFJ pokaže da u Srbiji postoji i drugo mišljenje.

„Nisam sigurna da naše drage kolege iz NUNS-a čitaju svoja svakodnevna saopštenja“, navela je Vasiljević koja je u svom saopštenju navela nekoliko naslova iz ranije saopštenja NUNS-a.

U pismu koje je juče Vasiljevićeva dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacije nije zatražila sastanak s Vučićem tokom posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji.

Uz objašnjenje o izboru sagovornika, NUNS je u saopštenju naveo i da je pravo predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udruženje i EFJ.

To udruženje je istakla i da se zalaže za dosledno funkcionisanje pravne države i mu je pristup EFJ u planiranju posete Srbiji u potpunosti prihvatljiv.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike