Savemene i klasične plesne koreografije na seminaru u Vranju

Na sceni Doma Vojske klasičan i moderan balet, peti put pred vranjskom publikom. Dobro su prihvaćene savremene i klasične koreografije, igre.

 

"Neke su deonice vrlo zahtevne, za njihov uzrast pogotovu. Bilo je dece od 9 do 16, 17 godina, tako da radili smo vrlo naporno", kaže Ana Pavlović, primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jednočasovni baletski Gala koncert deset dana pripremali su polaznici Međunarodnog seminara za umetničku igru. Igrači iz Srbije, Nemačke, Belorusije i zemalja u okruženju zbližili su se, naučili nove pokrete, koreografije.

"Naučila sam nove savremene tehnike, npr. prenos težine, na koji način mogu da kontrolišem svoj centar i da se krećem kroz prostor. U savremenoj igri je vrlo bitno na koji način se krećeš kroz prostor i da osetiš svaki deo svog tela", objašnjava Milica Bajčetić, plesačica iz Beograda.

Natalija Tatić, balerina iz Beograda, kaže da su se zbližili i svi se lepo družili:

"Mislim da je ovo baš dobro iskustvo i da može mnogo toga da se nauči."

Na letnjem seminaru za umetničku igru predavači su bili iz Belorusije, Rusije, Hrvatske, Srbije.

"Ono što je jako fascinantno da smo uspeli ljude isforsirati da odmah uđu u performing, da znaju šta treba, gde ulaze, gde izlaze, da znaju koreografije", kaže Ognjen Vučinić, koreograf, plesač iz Zagreba.

"Vrlo je važno raditi na decentralizaciji umetničke igre, to jeste bila misija Instituta za umetničku igru", kaže Aleksandar Ilić, organizator Summer Dance kampa. "Da se pomeri naravno ceo projekat van Beograda, da se ovaj region upozna sa klasičnim baletom i savremenom igrom".

Letnji kamp u Vranju organizovao je Institut za umetničku igru iz Beograda, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike