Sava na granici vanredne odbrane od poplava, hidrolog Vladiković upozorava na nove padavine

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Leposaviću, Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji, Prokuplju i delu opštine Kraljevo. Šta možemo da očekujemo narednih dana? 

Dejan Vladiković, hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je na Savi kod Šapca vrh talasa i nalazi se na granici vanredne odbrane od poplava, to je drugi stepen odbrane kada su permanentna dežurstva.

"To znači da do vrha nasipa imamo nepun metar, ali po našim modelima to je i najviši vodostaj u ovoj epizodi i očekuje se da će vodostaj u narednim danima ići u sporije opadanje", napomenuo je Vladiković.

Upozorava da će u naredna 24 sata biti nove padavine u jugozapadnoj i južnoj Srbiji gde je u prošloj nedelji bilo izlivanja reka.

"Izdali smo upozorenje za Ibar, koji je jako visok, za izvorište Zapadne Morave, za Južnu Moravu od Aleksinca do Kruševca i na banatskim vodotokovima je vanredna odbrana od poplava", napomenuo je hidrolog.

Pojasnio je da kada je vodostaj iznad vanredne odbrane od poplava, onda se organizuju permanentna dežurstva i određene tačke se ojačavaju. Kaže da u nekim mestima i niži vodostaji prave probleme.

Podsetio je da su kod Šapca 2018. godine bile vanredne mere odbrane od poplava na snazi mesec i po dana, ali pored jakog pritiska na nasipe ostalih problema nije bilo, što znači da uvođenje ove mere ne znači i da je katastrofa.

Kaže da bi od Save mogla da budu ugrožena mesta poput Jamena, na ulazu iz Hrvatske, Sremska Mitrovica, dok se u Beogradu ne očekuju značajniji problemi.

Ne očekuje da će se ponoviti epizoda od pre nedelju dana, ali je oprez neophodan, jer ćemo imati talas na talas.

"Ostaje dežurstvo, upozorili smo ljude. Sredinom nedelje imamo padavine, koje će iz kišne da pređu u sneg, imaćemo sledeći vikend opet sneg", rekao je Vladiković.

Istakao je da na Dunavu ne očekuje probleme.

Usled snega na Karpatima izdato je upozorenje za Tisu, Tamiš, Neru, Brzavu.

Vladiković kaže da su poplave u poslednjih 20 godina češća pojava u januaru, ranije su na našem području bile od februara do aprila, a u poslednje vreme velike vode su od novembra pa do kraja januara, što je pokazatelj da se mnogo šta menja u klimatskom i hidrološkom pogledu.

U narednih 10 dana imaćemo smirivanje hidrološke situacije, dok kako kaže u Tisi ćemo imati jak priliv.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike