Saučešća i reagovanja povodm smrti patrijarha: Bio je glas razuma i dijaloga

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u 91. godini u kovid bolnici VMC Karaburma od posledica koronavirusa.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je  saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

"Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage", navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

"Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama", navela je Gojković.

Ministar finansija Siniša Mali uputio je saučešće Svetom sinodu, arhijerejima, monasima, sveštenicima i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja.

"Povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja, u svoje ime upućujem Vam izraze najdubljeg saučešća. Ovu vest sam primio sa najdubljim žaljenjem, jer smrt Njegove Svetosti predstavlja nenadoknadiv gubitak za ceo srpski narod. On je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao je u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena", naveo je ministar Mali. 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja.

Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron. 

Istorija će pokazati koliko je Irinej učinio za Srbiju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio "jedan i jedinstven".

On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo.

"Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i anđeli čuvaju u carstvu nebeskom", napisao je Vesić. 

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar