Sastanak Vučića i Putina u Sočiju, cena gasa glavna tema razgovora

Sastanak Vučića i Putina vodi se u četiri oka, nakon čega će imati i radni ručak.  

Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. po redu zvaničan susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija na stolu danas ona o isporuci i ceni gasa.

Predsednik Srbije u Soči je stigao u sredu uveče, kada je istakao da će upravo dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa biti glavna tema razgovora.

Kako je tada rekao, ne krije da će zamoliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata. 

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje i 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara – višestruko manje.

O razgovoru Vučića i Putina oglasio se i moskovski Kremlj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem".

U zvaničnom saopštenju Kremlja je navedeno da će se na razgovorima dva lidera, između ostalog, fokusirati i na rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар