Sastanak povodom oštećenog puta kod Čačka – kako sanirati oštećenja

Cilj razgovora bio je da se iznađe zajedničko rešenje i saniraju oštećeni putevi, do čega je došlo zbog prevoza materijala za izgradnju auto-puta.

Kako su meštani Gornje Gorevnice istakli, i bezbednost u saobraćaju nije na poželjnom nivou. Oni su zahtevli da Saobraćajna policija intenzivnije kontroliše vozače kamiona, koji se kreću ovim saobraćajnicama.

Kako su naveli, njihov jedini zahtev jeste da se oštećenja na putevima saniraju na vreme, kako ne bi došlo do potpune devastacije saobraćajnica.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Milana Bojovića, lokalna samouprava će zatražiti od Saobraćajne policije da pojača kontrolu na pomenutim saobraćajnicama, dok su predstavnici kineske kompanije takođe naglasili da će za svoje vozače organizovati nove obuke, ukoliko procene da je to potrebno.

Bojović je pomenuo da je sličnih problema bilo i ranije, ali da su blagovremenim razgovorima predstavnika oštećenih strana, odnosno predstavnika mesnih zajednica i predstavnika kompanije "China Communications and Construction", a posredstvom Grada Čačka, oni efikasno rešavani, bez potrebe za blokadom saobraćaja.

Kako su istakli Kinezi, na raspolaganju je sedam ekipa za popravku puteva, kao i 11 cisterni sa vodom.

Oni napominju i da će do kraja avgusta radovi, koji zahtevaju transport materijala pomenutim saobraćajnicama, biti završeni. Takođe, dali su i konstruktivan predlog meštanima koji imaju problem sa oštećenim putevima.

"Najbolje rešenje bilo da se predstavnici mesnih zajednica, direktno mejlom obraćaju nama za svaku urgentnu sanaciju puta, ako je do oštećenja došlo zbog naših radnika ili podizvođača. Želja nam je da se ne događaju nesporazumi i neslaganja. Prihvatamo da saniramo svako oštećenje koje naprave naša vozila. Naši kamioni se kreću ustaljenim trasama, znamo koji su to putevi i šta bi trebalo da saniramo", naglasili su predstavnici kineske kompanije, a prisutni građani su dobili kontakt mejl.

Milan Bojović da su imali sastanke u više navrata u kampu u Pakovraću.

"Nije se dogodilo da na zahtev predstavnika saveta mesnih zajednica ne naiđemo na razumevanje kineske kompanije. Imali smo sastanke u više navrata u kampu u Pakovraću, a problemi su uvek bili rešaveni, nekada efikasnije, nekada sporije, ali svakako rešeni. Državna sekreterka Milana Rakić je redovno uključena u naše razgovore, a ugovorna obaveza izvođača je da puteve, nakon njihove eksploatacije vrati u prvobitno stanje", podsetio je Bojović.

Meštani Gornje Gorevnice kod Čačka blokirali su u subotu put u tom selu zbog uništavanja putne mreže od strane kineskih izvođača koji su angažovani na izgradnji auto-puta Preljina-Požega. 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар