Saslušani vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, predložen pritvor za tri osobe

Sedmoro osumnjičenih M. Z., P. V., C. N., R. M., V. S., D. E. i T. P. je iznelo svoju odbranu pred tužiocem, dok su dvoje osumnjičenih M. Z. i J. Lj. iskoristili svoje zakonsko pravo da se brane ćutanjem.

Za osumnjičenim Lj. A se i dalje traga.

Pritvor je tražen za M. Z. i J. Lj. kako ne bi uticali na svedoke, dok je prema M. Z. (druga osoba sa istim inicijalima) pritvor tražen i jer je ranije osuđivan, odnosno zbog sumnje da bi mogao u kratkom roku da ponovi krivično delo.

Ostali osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode, ali je za D. E., V. S. i T. P. predloženo sudu da odredi meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima, navodi se u saopštenju tužilaštva.

U toku istražnog postupka, Odeljenje za borbu protiv korupcije UKP-a će po nalogu ovog tužilaštva da prikupi sve raspoložive dokaze, radi provere odbrane osumnjičenih, koji se sumnjiče za produženo krivično delo prevara.

U daljem toku istrage Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu će ispitati oštećene, eventualne svedoke, po potrebi naložiti ekonomsko finansijska veštačenja i izvesti druge dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju.

Osumnjičeni se terete da su lažnim prikazivanjem činjenica kupili različite poljoprivredne mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, pa na osnovu toga Upravi za agrarna plaćanja podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaj za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje biljnih kultura.

Na taj način su doveli u zabludu radnike Uprave za agrarna plaćanja, koji su rešenjima usvajali njihove zahteve za ostvarivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар