Šarčević sa ambasadorom Austrije o modelu dualnog obrazovanja u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i ambasador Austrije Nikolaus Luteroti razgovarali su danas u Beogradu o modelu dualnog obrazovanja u Srbiji, dopunskim školama srpskog jezika i kulture u Austriji, kao i o mogućnostima da se proširi saradnja dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke, saopšteno je iz kabineta ministra.

Šarčević je ukazao da postoji potreba da se za brojne Srbe koji žive u Austriji obezbedi učenje maternjeg jezika i srpske kulture.

„Pre godinu dana napravili smo odličan Pravilnik o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, država je preuzela obavezu da plaća nastavnike. Postigli smo dobre rezultate u Evropi, ali i u nekim školama van evropskog područja. Najbolji su nam rezultati u Švajcarskoj i Nemačkoj, a standarde koje smo tamo dogovorili mogli bismo da primenimo i u Austriji“, naveo je on.

Ministar je rekao da je zbog brojnih nemačkih i austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji, nemački jezik veoma popularan, ali i da postoji prostor da se taj jezik više izučava.

„U novije vreme izuzetna je saradnja sa Austrijskom privrednom komorom u oblasti dualnog obrazovanja. Brzina kojom Ministarstvo prosvete i Privredna komora Srbije reaguju kada je potrebno da se formira novi profil i izađe u susret privredi je na zavidnom nivou“, naveo je Šarčević.

On je kazao da se u Srbiji svake godine uvode novi dualni profili i povećava broj škola u kojima se radi po tom modelu.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti ocenio je da su politički, kulturni i privredni odnosi Srbije i Austrije jako dobri.

„Ipak postoje mogućnosti da se naši odnosi dodatno prodube“, kazao je Luteroti i dodao da sponu između dve zemlje čini ne samo velika srpska dijaspora u Austriji, već i više od 2.000 studenata iz Srbije koji studiraju u toj zemlji.

On je ocenio da je dualno obrazovanje najvažniji projekat Austrijske razvojne agencije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike