Šarčević: Retroaktvino će biti isplaćen svaki dinar korisnicima stipendija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da će retroaktivno biti isplaćen svaki dinar stipendija za izuzetno nadarene učenike i studente, u onom iznosu i onako kako je rečeno.

Upitan o žalbama učenika i studenata da još nisu dobili novac koji im je predsednik Aleksandar Vučić obećao, kada je rekao da će iznos tih ;stipendija biti dvostruko uvećan, Šarčević je kazao da je to bilo pre samo dve nedelje i da je u pitanju procedura.

Na svečanosti povodom Dana državnosti 15. februara Vučić je rekao da je tog dana odlučeno da će stipendije za izuzetno nadarene učenike i studente biti dvostruko uvećane, pa će tako učenici umesto 7.500 dinara dobijati 15.000, studenti umesto 12.000 dinara 24.000, a da će stipendije za one na doktorskim studijama biti 30.000 dinara.

„Jednostavno imate tehniku. Ako govorite da se duplira, a budžetom nije predviđeno, postoji procedura da se ta sredstva namaknu iz budžetske rezerve. Trenutno su službe koje rade u sektoru za učenički i studentski standard uradile sve što treba i prosledil e dalje, da bi se pojavilo na vladi, jer bez odluke Vlade to nema težinu“, kazao je Šarčević.

On je rekao da su već prve nedelje korisnici mogli da vide na sajtu obaveštenje – „da se strpe i da će svaki dinar biti retroaktivno isplaćen“.

„Samo je tehnika u pitanju“, kazao je Šarčević i dodao da je prvo bilo planirano iznos od 120 miliona dinara, a onda još dodatnih 80 miliona dinara.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je kazala da joj je drago da danas može da razgovara o tome da je kašnjenje od dve nedelje „veliko kašnjenje“.

„Jako mi je drago što danas možemo da govorimo o tome da ako nešto objavljeno i nije isplaćeno u dve nedelje da je to veliko kašnjenje. To govori o našoj finansijskoj disciplini i o tome da ispunjavamo obećanja“, kazala je ona.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike