Šarčević predstavio rezultate rada na Strategiji razvoja obrazovanja, vaspitanja i nauke do 2030.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević predstavio je danas rezultate rada na pripremi nove Strategije razvoja obrazovanja, vaspitanja i nauke do 2030. godine.

Javnosti će, kako je rekao, biti predstavljeni svi segmenti na koje se odnosi nova Starategija, a planirano je da prvo bude predstavljeno kako bi trebalo da izgleda predškolsko i osnovno obrazovanje.

„Radićemo i Akcioni plan za prvih pet godina. Na novoj strategiji se radi oko osam meseci i to u velikim timovima. Održani su brojni sastanci i radionice sa radnim grupama u čijem sastavu su bili predstavnici raznih obrazovnih institucija, međunarodnih organizacija i partnera, nevladinih organizacija koje se bave obrazovanjem“, rekao je Šarčević, navodi se u saopštenju ministarstva.

Naveo je da će vaspitna uloga ustanove biti u fokusu ministarstva.

„Želimo da ustanove povrate tu ulogu i pravimo alate i instrumente da se to ostvari“, rekao je on.

On je naveo da rečenica „Društvo zasnovano na znanju“ nije fraza i da to podrazumeva da ima više kvalitetno visokoobrazovanih mladih ljudi što se postiže kroz „strožu akreditaciju ustanova, kroz uvođenje indikatora kvaliteta i kroz nove modele finansiranja“.

Kazao je da je resorno ministarstvo uspelo da izvrši u potpunosti sve što je predvidela Strategija koja se odnosi na period od 2012-2020. godine.

„Mi smo negde krajem 2019. godine od Evropske komisije, odnosno Komesarijata za obrazovanje dobili ocenu da je njena realizacija 100 odsto. Bilo je teško to raditi, jer nije postojao ni Akcioni plan kako to treba da izgleda“, naveo je Šarčević.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike