Šarančić i saradnici pravosnažno oslobođeni optužbi

Optužbi za zloupotrebu službenog položaja su pravosnaznzo oslobođeni i bivši pomoćnik direktora za vuču i vozna sredstva ŽTP Beograd Zoran Milićević i zastupnik preduzeća "Korel" iz Londona, kao i odgovorno lice u privatnom preduzeću "Sibeks" Milorad Čelebić, te bivši pomoćnik direktora sektora za vuču i tehničku dokumentaciju u Železnicama Srbije Dragoslav Pejčić.

Oštećeno privredno društvo "Srbija Kargo" a.d. kao pravni sledbenik JP Železnice Srbije je upućeno da imovinsko-pravni zahtev ostvari u parničnom postupku.

Tom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz marta 2019. godine.

Po nalaženju Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud zaključio da nije dokazano da su Šarančić i ostali okrivljeni iskorišćavanjem službenih položaja, postupajući suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Pravilniku o javnim nabavkama radova, usluga i dobara ŽTP "Beograd", pribavili protivpravnu imovinsku korist inostranim preduzećima na štetu JP "Železnice Srbije".

Nema dokaza ni da im je u tome pomogao Čelebić stvaranjem uslova za izvršenje krivičnog dela.

Prema stavu Apelacionog suda ni činjenice i indicije na koje se poziva Tužilac žalbi, u nedostatku drugih dokaza, ne dovode do nesumnjivog zaključka da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im stavljena na teret.

"Shodno navedenom, pravilno je prvostepeni sud okrivljene primenom načela in dubio pro reo (u slučaju sumnje – u korist okrivljenog) oslobodio od optužbe", navodi sud.

Prvom prvostepenom presudom, koju je 2015. godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi, Šarančić je bio osuđen na pet godina zatvora, a Miličević i Čelebić na po četiri, dok je Pejčić i tada bio oslobođen optužbi.

Optužnica protiv njih podignuta je u decembru 2010. godine, a izmenjena je u junu 2016.

Šarančić i ostali su oslobođeni optužbi za zloupotrebe prilikom ugovaranja nabavke šest dizel električnih lokomotiva od Slovenačkih železnica i 10 dizel motornih vozila od švedske kompanije "Sveden rejl".

Tužilaštvo ih je, inače, teretilo smatrajući da je taj posao mogao da se obavi u Srbiji uz niže troškove.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар