Saradnja Vojvodine i ruske Arhangelske oblasti

Prvi put, 180 godina od uspostavljanja diplomatske saradnje između Republike Srbije i Ruske Federacije, potpisan je sporazum između Pokrajinske vlade i neke ruske regije, saopšteno je iz Vlade Vojvodine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se u protekle dve godine radilo na uspostavljanju saradnje sa Arhangelskom oblašću, a da je sada, ovim sporazumom, ona i ozvaničena.

"Želeli smo da pokažemo i potvrdimo prijateljske i bratske veze naša dva naroda i dve regije i ovo je važna politička poruka kojom se mi ponosimo", rekao je Mirović i dodao da će Pokrajinska vlada učiniti konkretne korake kako bi građani osetili dobrobit ove saradnje.

Ovim sporazumom, kako je istakao Mirović, otvara se mogućnost povezivanja privrednih komora, kulturnih institucija i univerziteta.

Gubernator Arhangelske oblasti Igor Orlov izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom i pozvao predsednika Mirovića u uzvratnu posetu toj ruskoj regiji.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin izjavio je ovom prilikom da je današnji čin potpisivanja sporazuma veoma važan, jer je Rusija, kako je rekao, na pragu suštinskog ekonomskog razvoja i učvršćivanja odnosa sa svojim partnerima, među kojima, kako je naglasio, Srbija ima posebno mesto.

Na sastanku, uoči potpisivanja sporazuma, bilo je reči i o održavanju Besmrtnog puka u Novom Sadu sledeće godine, ali i organizovanju velikog koncerta Državnog akademskog Severno ruskog narodnog hora.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike