Saradnja Srbije i Britanije u bioinformatici – do novih saznanja i u okviru Bio4 kampusa

Na dva sata od Londona nalazi se Biomedicinski kampus Kembridža, mesto koje spaja akademsku zajednicu, istraživanja, lečenje, industriju. To im omogućava da dođu do najnovijih saznanja, čak i kada rešenje nije na vidiku.

Ovde radi više od 15.000 stručnjaka. Svega desetak minuta od njega je kampus za ispitivanje genoma, koji okuplja oko 2.500 naučnika. Tokom pandemije u toj laboratoriji su otkrivene i neke mutacije koronavirusa.

"Otkrili smo alfa varijantu i pratili smo širenje delte i ostalih varijanti. U piku pandemije sekvencirali smo oko 60.000 uzoraka virusa nedeljno. Bavimo se genetikom karcinoma, naslednih bolesti. Sa tim informacijama nadamo se da ćemo razviti bolje uslove lečenja i dijagnostike", naglašava drr Džulija Vilson, direktorka u Institutu "Sanger".

Naša delegacija obišla je još jedan kampus, koji se nalazi u okviru Imperijal koledža. Ovde radi oko 2.000 naučnika, kliničara, inženjera. Okupljaju oko 500 partnera i organizacija.

"Inovacije omogućavaju da privatni i javni sektor rade zajedno, kako bismo našli rešenje za globalne izazove sa kojima se suočavamo. Bio4 kampus usredsređen je na naučna i klinička istraživanja. Verujemo da je to važna oblast i nadamo se, da u narednih nekoliko godina možemo da sarađujemo sa Srbijom u okviru Bio4 inicijative", ističe Džon Anderson, direktor za strategiju "Vajt siti kampusa".

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović ističe da se trenutno dogovara sa različitim kampusima kako da se uspostavi jedna čvrsta saradnja sa Velikom Britanijom, kako bi dali šansu našim studentima i našim stručnjacima da borave u ovoj zemlji i da razmenjuje zajedno studente.

Nakon posete naše delegacije, očekuje se da uskoro britanski eksperti dođu u Srbiju.    

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike