Saradnja Kine i Srbije u oblasti boračkih pitanja

Ministar Zoran Đorđević je istakao da će potpisivanje ovog dokumenta doprineti unapređivanju saradnje u oblasti boračkih pitanja, koja je veoma bitna za obe države. 

Očekuje uskoro i donošenje novog zakona o boračkim pravima kako bi veterani i u Srbiji i u Kini imali najveća moguća prava.

"Kada je bilo najteže, oni su stali u borbene redove i branili svoj narod i svoju zemlju, a ono što država najmanje može da učini za njih jeste da pokaže brigu, obezbeđujući im uslove za život na najvišem mogućem nivou", naveo je ministar.

Srbija i Kina su, kako je naglasio, prijateljske zemlje, koje su uvek bile jedna uz drugu i pružale međusobnu podršku kada je bilo najteže.

Prema njegovim rečima, odlična saradnja dveju zemalja ostvarena je u oblasti trgovine i ekonomije, uz mogućnost proširenja i u drugim sferama.

"Srbija nikada neće zaboraviti podršku koju je dobijala od Kine, pogotovo u toku NATO agresije 1999. godine, u kojoj su stradala i tri kineska novinara", poručio je Đorđević.

Sun je istakao da je Memorandum prvi dokument potpisan sa drugim zemljama od kada je formirano ovo ministarstvo i predstavlja novu stranicu u postojećim odličnim odnosima Srbije i Kine.

Izrazio je uverenje da će se, nakon dogovora postignutih na današnjem sastanku i potpisivanjem pomenutog dokumenta, unaprediti uslovi života veterana.

"Zahvalni smo Srbiji na pomoći koju nam je pružila, pogotovo prilikom velikih prirodnih katastrofa koje su zadesile našu zemlju. Nastojaćemo da i u narednom periodu negujemo naše prijateljske odnose kako bi bili na najvišem mogućem nivou", zaključio je kineski ministar za boračka pitanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike