SANU osniva programsko-organizacioni odbor za skup Srpsko pitanje od 19. do 21. veka

Akademik i potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoran Popović danas je najavio osnivanje programsko-organizacionog odbora skupa „Srpsko pitanje od 19. do 21. veka“, saopštio je SANU.

Navedeno je da je formiranje tog odbora iniciralo Predsedništvo SANU, imajući u vidu da bi Akademija morala da pruži ozbiljan uvid, baziran na njenom naučnom i umetničkom utemeljenju, u čitav niz pitanja od vitalnog interesa za Srbiju.

Dodali su da aktivnostima koje će uslediti, programsko-organizacioni odbor će nastojati da omogući sučeljavanje različitih mišljenja, uz uključivanje naučno-obrazovnih ustanova, univerziteta, instituta, predstavnika različitih struktura i uglednih pojedinaca, te da omogući autentičan dijalog važan za celokupno društvo.

Popović je na konferenciji za novinare govorio o aktivnostima Akademije do kraja 2019. godine.

Od septembra do kraja 2019. godine biće realizovan novi ciklus predavanja u SANU pod nazivom „Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku“.

„Shvatajući važnost ove teme, SANU nastavlja da se bavi proučavanjem različitih aspekata u vezi sa energijom kroz aktivnosti Odbora za životnu sredinu (koji je 2012. organizovao simpozijum „Energetika i životna sredina“) i Odbora za energetiku SANU (koji je u novembru 2018. organizovao simpozijum „Energetika i klimatske promene“), te kroz istraživačke aktivnosti u odeljenjima SANU“, navodi se u saopštenju.

Popović je najavio i otvaranje koncertne sezone u oktobru, nekoliko važnih izložbi, kao i održavanje više naučnih skupova i predavanja do kraja godine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike