Sankcije SAD protiv premijera FBiH i Slobodana Stankovića

U saopštenju se navodi da su sankcije Fadilu Novaliću uvedene zbog zloupotrebe podataka o penzionerima u korist političke stranke, suprotno zakonu BiH, prenosi Srna.

Osim Novalića, sankcije su uvedene Slobodanu Stankoviću, jednom od najbogatijih ljudi u BiH i dugogodišnjem vlasniku firme "Integral inženjering a. d. Laktaši" jer su, navodi se, Stanković i njegova firma povezani sa korupcijom u domenu izgradnje.

Američko ministarstvo predočava da su "Integralu" dodeljeni neki od najvećih projekata u Republici Srpskoj zbog, kako su saopštili, bliskih veza sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Kancelarija za stranu imovinu pri ministarstvu finansija SAD tvrdi da su Stankovićevoj kompaniji često dodeljivani projekti bez poštene i otvorene konkurencije, kao i da veći deo njegovog bogatstva čini javni novac.

U saopštenju se dodaje da ove mere, zajedno sa ranije uvedenim sankcijama, pokazuju volju SAD da "pozovu na odgovornost one koji generišu razdorne i destabilizujuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike