Sankcije i kontrasankcije zbog ruskog gasa, Evropa traži nove izvore

Ruskim sankcijama, među prvima su obuhvaćeni kompanija koja je vlasnik poljskog dela gasovoda Jamal, koji doprema gas u Evropu, i bivše "Gaspromove" evropske filijale koje se bave  dopremanjem, trgovinom i skladištenjem gasa u zemljama koje je Rusija označila kao neprijateljske.

"Sa kompanijama koje su blokirane nema nikakve saradnje, jer je to, jednostavno zabranjeno. Te kompanije ne mogu više da učestvuju u snabdevanju gasom", kaže Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Među blokiranima je i najveći nemački snabdevač "Gasprom Germanija". Ne iznoseći detalje gde će nadoknaditi ruski gas, iz Brisela i Nemačke uveravaju da imaju alternativne dobavljače i da rade na održivom dugoročnom rešenju.

"Ukoliko budemo imali puna skladišta na kraju godine, ukoliko dva od četiri skladišta prirodnog tečnog gasa koje smo zakupili budu povezana na mrežu i ako ostvarimo značajne uštede energije, možemo donekle proći kroz zimu ako zalihe gasa iz Rusije nestanu", kaže Robert Habek, ministar ekonomije i energetike.

Energetska diverzifikacija bila je glavna tema i beogradske konferencije srpsko-američke saradnje. Novi izvori energije zahtevaju regionalno povezivanje i bržu realizaciju energetskih investicija.

"Da završetkom naših interkonekcija Srbija dobije mogućnost da određene energente dobija i od nekih drugih dobavljača. Koliko nam vremena treba da budemo mnogo energetski stabilniji zato što je energetska stabilnost sigurno jednako i politička stabilnost", kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

"Ovih dana, ovih nedelja, meseci, mogu se očekivati velike promene u sektoru energetike i u svetu i u regionu Zapadnog Balkana. Posebno ćemo razgovarati o tome šta Sjedinjene Američke Države mogu da učine da pomognu Srbiji u svemu ovome", kaže Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

Istovremeno, zbog najavljenog naftnog embarga Rusiji, Međunarodna agencija za energiju, poručuje da je spremna da plasira više nafte kako bi ublažila potražnju i cene. Agencija je, u dva navrata već intervenisala na naftnom tržištu iz svojih zaliha.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike