Saniraju se posledice nevremena u Rači i Topoli, na jugu zemlje šteta se tek procenjuje

Veliki gradonosni oblak do Bojnika je stigao iz pravca Prokuplja. Grad veličine oraha Ivicu Jovanovića zatekao je na traktoru. "Baba mi je rekla, ona ima 78 godina, da ovakvo vreme, nevreme na teritoriji Kamenice nije doživela", kaže Ivica.

Nema kulture u Kamenici koja nije oštećena. Posao je za ovo leto završen.

Milan Cvetković ističe da je uništeno sve što je bilo zasađeno – voće, povrće, a barake i plastenici su probijeni.

Milana Mitić još ne može da veruje da su sav trud i ulaganje nestali za desetak minuta. Pitanje je hoće li se malina oporaviti za narednu godinu. "Samo smo 200 kilograma ubrali, a očekivali smo prinos oko šest tona, to je oko 30-40 hiljada evra", naglašava Milena.

Nemi su i meštani Đaca. Višnje i kukuruz ubrani su i pre početka berbe. Ni od žetve nema ništa. "Trebao sam da berem juče, ali nema ništa obrao je grad", poručuje Stanimir Mitić.

Zamenik predsednika Opštine Bojnik Dejan Stojanović kaže da su zahvaćene sve poljoprivredne kulture i po nekoj prvoj proceni šteta je od 50 do 100 procenata.

Trebaće im pomoć i opštine i države. "Formiramo deo budžeta da ljudima pomognemo finansijski i da se obratimo Republici da saučestvuje u pomoći", ističe član komisije za popis štete u Opštini Topola Milorad Trifunović.

Predsednik opštine Rača Nenad Savković naglašava da su u to mesto stigle prve količine folija za pokrivanje oštećenih krovova da bi sprečili dalje urušavanje objekata i jednostavno spasili te instalacije unutra.

Neke kuće su već prekrivene. Sada treba zaštititi goveda. "Sad saniram ove objekte gde nam je hrana za stoku, sve je to pokislo, sve je mokro, ne znam šta ćemo da radimo, kako ćemo stoku da ishranimo", rekao je Stefan Radosavljević, selo Junkovac kod Topole.

Jaka kiša i olujni vetar oštetili su plastenike i odneli crep sa kuća i u nekoliko sela bujanovačke opštine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike