Samoopredeljenje: Srpska lista da dokumentuje da priznaje državu Kosovo

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Besnik Bisljimi izjavio je da Srpska lista, ukoliko želi da uđe u novu kosovsku vladu mora da poštuje kosovski ustav i dokumentovati da „priznaje Kosovo i radi u njegovom najboljem interesu“, preneo je Košev pisanje Indeks online.

„Ona (Srpska lista) treba da nam dokumentuje da priznaje državu Kosovo i da će raditi na unapređenju interesa Republike Kosovo. Mi nećemo dozvoliti da na naš budžet dođu ljudi ili grupe koje rade da unište svoju državu. Ali u ovom kontekstu mislim da svaka strana ima obavezu da bude malo fleksibilnija i kreativnija“, izjavio je Bisljimi.

On je ponovio navode o planiranom uvođenju reciprociteta pre donošenja odluke o ukidanju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Ako Srbija nije priznala sertifikate izdate na Kosovu i EU je smatrala da je to redovna stvar, nećemo priznati sertifikate koje je Srbija izdala od 1. januara i EU ne može da kaže da je u slučaju Srbije to u redu, a u slučaju Kosova ne“, istakao je Bisljimi.

On je rekao da tek kada bude postojao pun reciprocitet, onda može biti reči o ukidanju takse, ističuči: „To ćemo normalno uraditi u koordinaciji sa međunarodnim partnerima“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike