Samit SAD – ASEAN prošao bez osuda napada Rusije na Ukrajinu

U saopštenju sa Samita navodi se da ASEAN što se tiče Ukrajine, kao i svih naroda, nastavlja da potvrđuje poštovanje suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine kao i drugih država".

Apeluje se i na hitan prekid neprijateljstava i poštovanje povelje UN i međunarodnog prava, prenosi Glas Amerike.

Udruženje zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) izbeglo je javnu kritiku ruske invazije jer funkcioniše konsenzusom, a pogledi na situaciju u Ukrajini se razlikuju unutar bloka, koji uključuje zemlje sa dubokim ekonomskim i vojnim odnosima sa Moskvom, kao što su Mjanmar, Vijetnam i Laos, ali i Singapur, koji je jedini u grupi uveo sankcije Rusiji, kao i Indoneziju, Maleziju i Tajland, koje teže neutralnosti.

U svom obraćanju na samitu predsednik SAD nije ni pomenuo invaziju na Ukrajinu, već je rekao da svi traže Indo-Pacifik koji je slobodan i otvoren, stabilan i prosperitetan, otporan i bezbedan, misleći na strategiju svoje administracije koja je usmerena na odgovor na izazove koje predstavljaju sve veći ekonomski uticaj i vojska Kine.

Administracija razume da su zemlje ASEAN vitalni partneri u njenom regionalnom rivalstvu protiv Kine i nije voljna da pogorša odnose sa njima zbog izjave o ruskoj agresiji, naglasila je profesorka političkih nauka na Velsli koledžu Stejsi Godard.

"U osnovi, većina zemalja ASEAN na invaziju gleda kao na daleki sukob, zbog čega ne vredi zauzimati stav", rekao je stručnjak za jugoistočnu Aziju pri američkom Institutu za mir Brajan Harding.

Rasprava o Ukrajini iza zatvorenih vrata

Američki zvaničnici su istakli da je Ukrajina visoko na dnevnom redu samita, ali ti razgovori nisu objavljeni u javnosti.

"Ne pozivate osam gostiju da lete preko pola sveta da bi im bilo neprijatno pred gomilom kamera", rekao je viši saradnik za jugoistočnu Aziju u Centru za strateške i međunarodne studije Gregori Poling.

Direktor studija na Kvinsi institutu za odgovornu državu Sarang Šidore tvrdi da Bajdenov ustupak Rusiji sa ASEAN-om pokazuje da njegovo uokvirivanje globalne bitke između "demokratija protiv autokratija" nailazi na odziv kod malo koga u regionu.

"SAD bi trebalo da prošire svoj uticaj kroz samouverenu geoekonomsku strategiju, umesto što pokušavaju da geopolitički isključe druge igrače", dodao je Šidore.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo, rotirajući predsednik Grupe 20, odoleo je pritiscima da se Putin isključi sa samita u novembru, kojem bi trebalo da bude domaćin na Baliju, uprkos pretnji bojkotom koji je stigao od Bajdena i drugih zapadnih lidera.

Odlazeća sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki odbila je da odgovori na pitanje Glasa Amerike da li je Bajden pritiskao Vidoda da povuče poziv Putinu, ponovivši samo da Bajden ostaje pri svom stavu da samit G-20 "ne bi trebalo da bude kao inače".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike