Šalenberg: Zapadni Balkan je unutrašnjost EU, ne dvorište iza kuće

U izjavi za Tanjug, Šalenberg je ukazao da je Zapadni Balkan region u neposrednom susedstvu Austrije, koja je sa ovim regionom tesno povezana ljudima, ekonomski, politički i kulturno, zbog čega je njegova poruka svim zemljama Zapadnog Balkana jasna – budućnost im je u EU.

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakva alternativa punopravnom članstvu Zapadnog Balkana u EU, a Uniji bi, u sopstvenom interesu, trebalo isto jasno staviti do znanja da pristupni pregovori ne smeju biti beskonačni proces, već moraju biti prepoznatljive jasne linije cilja.

"Zapadni Balkan nije samo naše dvorište iza kuće, već je unutrašnjost Evrope. Nema nijednog regiona koji je evropskiji, i okružen je EU. Sve što se događa na Zapadnom Balkanu ima neposredne posledice po nas", rekao je Šalenberg.

Ukazao je i da je potrebno konačno više tempa u pristupanju Zapadnog Balkana, jer se, primećuje, radi o obezebeđivanju tog regiona Evrope.

Podseća i da je na prošlom Samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, iskazana jasna privrženost svih članica EU evropskom perspektivi Zapadnog Balkana.

"Ako ne uspemo, onda će tamo druge sile, poput Kine, Rusije ili Turske da se šire. Ne smemo, kao EU, ostaviti vakuum u tom regionu", upozorava Šalenberg.

Austrija u stalnom kontaktu sa Briselom 

Na pitanje da li će kao kancelar pokušati da podstakne širenje EU, i koje inicijative planira, odgovara da će se svakako intenzivno zalagati za napredak u pristupnim pregovorima, te da je Austrija u stalnom kontaktu sa Briselom, evropskim partnerima i državama Zapadnog Balkana.

"Države regiona mogu i dalje da računaju na našu punu podršku, posebno kod potrebnih reformi", dodaje kancelar Austrije.

Na pitanje koliko i na koji način EU može da doprinese deeskalaciji tenzija između Prištine i Beograda, koje su posebno zabeležene u poslednje vreme, Šalenberg kaže da se ponovo pokazalo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

"Ono što treba je izgradnja poverenja. Za to je neophodna potpuna primena Briselskog sporazuma. Eskalacija situacije između Beograda i Prištine bi nas vratila godine unazad i imala bi negativne posledice po ceo region. To ne može biti u ničijem interesu", istakao je Šalenberg.

Naveo je i da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak radi s punim zalaganjem i uživa punu podršku Beča.

"Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i svi mi smo u kontaktu sa vlastima Prištine. Usaglašeni smo sa SAD. Važno je da sprečimo dalju eskalaciju. Nadam se, takođe, da će se nakon lokalnih izbora na Kosovu vratiti nešto više mira", poručio je Šalenberg.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар