Sajam učeničkih zadruga u Požarevcu

Na sajmu Učeničkih zadruga u Poljoprivrednoj školi "Sonja Marinković" predstavilo se njih 15.

"Ovo je naša zadruga, "Tkanica" se zove, pravimo razne ukrase, mirišljave sveće od raznih aroma i boja", kaže Dijana Milosavljević iz osnovne škole "Miloš Savić" iz Lučice, a Strahinja Manojlović iz požarevačke Politehnička škole dodaje: „Mi u našoj zadruzi popravljamo male kućne aparate, pravimo makete, kao što možete videti."

Ministar Mladen Šarčević posetio je i školu "Sveti Vladika Nikolaj" u Bradarcu. Učenici ove škole imaju svoju zadrugu sa plastenicima, a preko Digitane knjižare, kupuju udžbenike i školski pribor po nižim cenama.

"Učeničke zadruge su jako dobra mesta gde se sve ovo što ste danas videli ovde povezuje. Učenje, znanja, teorija i praksa, vaspitna funkcija i neka korist", navodi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Grad Požarevac prvi je u Srbiji čije sve srednje i osnovne škole imaju Učeničke zadruge. Zato je sa Ministarstvom prosvete potpisan i sporazum o saradnji.

"I mi smo već doneli odluku da sve one manifestacije koje grad ovde organizuje, da ćemo pružiti besplatne štandove, prostor za te učeničke zadruge i na taj način i kroz neke druge vidove naravno, pomoći tim učeničkim zadrugama da nastave sa svojim životom i radom", najavljuje Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Ministar Šarčević najavio je da će od sledeće godine u Gimnazijama biti uvedena specijalizovana odeljenja za istoriju i geografiju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike