Šahovski turnir u Beogradu povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turske

Šahovski turnir je simbolična manifestacija, organizovana u Beogradu kao podsećanje na taj važan datum i u Republici Turskoj. A zašto šah?

"Šah je pre svega jedna viteška i plemenita igra. Šah igraju svi. Šah ne poznaje ni veru ni naciju", objašnjava Andrija Jorgić generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije. 

Na današnji dan pre pet godina u Turskoj je izvršen pokušaj državnog udara, za koji je zvanična Ankara optužila organizaciju FETO sveštenika Abudalaha Gulena, koji je u egzilu u SAD. Stradao je 251 građanin Turske a više od 2.000 je ranjeno. 

"Srbija je vodeća među zemljama koja nas apsolutno razume i podržava našu borbu protiv terorističke organizacije FETO. Nakon pokušaja puča, predsednik Vučić je među prvim liderima pozvao našeg predsednika Erdogana. U znak zahvalnosti, večeras će Brankov i most na Adi Beogradu biti osvetljeni u bojama turske zastave", istakao je Hami Aksoj, ambasador Republike Turske u Srbiji.

Brojne turske investicije u Srbiji govore o dobrim zajedničkim ekonomskim interesima, ali u jeku sezone, mnogi državaljani Srbije planiraju letovanje u Turskoj. 

"Od maja smo počeli da uzajamno priznajemo vakcine date u našim zemljama. Turska ima sertifikat "Sigurnog turizma" i očekujemo srpske turiste", poručio je turski ambasador.

Sutra u zvaničnu posetu Srbiji dolazi ministar turizma a cilj je zajedinička strategija na povećanju broja turista.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар