Sadnjom borova protiv najavljene gradnje kamenoloma na Rađevici

Meštani, pretežno proizvođači jagodičastog voća strahuju za egzistenciju i zdravlje, ukoliko se krene sa eksploatacijom dijabaza, kamena za potrebe puteva, železnica, koji je cenjen i veoma tražen na tržištu.

"Angažovali smo pravni tim za koga još uvek prikupljamo dokumentaciju da bi mogli pravno da pronađemo rešenja za ovaj problem koji nas je zadesio", kaže Zoran Savković iz Odbora za odbranu Rađevice.

"Prašina koja bi se stvarala, teška mehanizacija koja bi ovde prolazila, mikročestice koje nose u sebi ostatke teških metala, olova i jako opasnih drugih zagađivača, dovelo bi do toga da dođe do masovnih oboljevanja, da se ljdi iseljavaju mimo svoje volje", kaže prof. dr Milovan Veličković sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Zarad ispitivanja terena, iskrčen je deo šume. Simboličnom sadnjom borova ukazano je na još jedan zahtev okupljenih. Da se potez Rađevice vrati u prvobitno stanje. Župljane su podržale ekološke organizacije iz Pirota, Pančeva , Paraćina i Beograda.

"Ovo je zajednička stvar. Ovde nije bitno da li ste gej, da li imaš 100 godina .Da li si Srbin ili ne znam koji Marsovac. Ovo je priča koju moramo da teramo zajedno, ljudi", kaže Aleksandar Jovanović-Ćuta iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

"Branimo nešto mnogo veće, mnogo teže od onoga što se na izgled vidi – drveće, šuma ili stena.Budite istrajni, budite hrabri, cena je visoka", kaže Aleksandar Panić iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

Firma "Hemi Freš" iz Brusa, koja je u ovom poslu od 2019. zakupila je zemljište od "Srbija Šuma" na 25 godina.

"Investitor je da podsetimo u izjavi koju je za RTS dao pre mesec dana istakao da je ispitivanje rude, kao i sve do sada rađeno po zakonu. Da će se kamen ekploatisati modernim mašinama, bez ugrožavanja bilo čije bezbednosti. I to po dobijanju saglasnosti Ministarstva ekologije i rešenja o eksploatacionom pravu resornog ministarstva."

Sa skupa je upućen zahtev za hitno sazivanje skupštine opštine Aleksandrovac sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda. Problemom kamenoloma na Rađevicama

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар