SAD: Protesti uglavnom mirni, suzavac u Atlanti

Demonstranti širom SAD protestovali su na ulicama američkih gradova uprkos uvođenju policijskog časa.

Protest kod Bele Kuće u Vašingtonu počeo je mirno, dok pojedinici iz mase nisu počeli da bacaju flašice sa vodom na snage bezbednosti koje su se nalazile iza bezdnosne ograde, prenosi Njujork tajms.

Kordon policajaca ubrzo je prišao ogradi, da bi se posle apela iz gomile, situacija ubrzo smirila.

Grupa od nekoliko stotina demonstranta u Njujorku čim je prešla most do četvrti Menhetn sa bruklinske strane našla se u polcijskoj blokadi.

Uprkos zahtevima iz gomile da ih puste da prođu, policajci su ih potisli nazad u Bruklin.

Policajci su upotrebili suzavac u Atlanti kako bi rasterali okupljene kada je u 21 sat po loklalnom vremenu nastupio policijski čas.

Zbog kršenja policijskog časa, uhapšeno je oko 200 osoba.

Desetine okupljenih u Sijetlu stali su pred kordon polcije sa otvorenim kišobranima, pošto je prethodono veče protiv njih upotrebljen biber-sprej.

Demonstrantima se nakrtatko obratila gradonačelnica Dženi Durkan rekavši da se to više neće ponoviti.

Demonstranti koji su se okupili kod Olimpijskog parka bacali su flaše i ispaljivali vatromet u pravcu policajaca koja ih je upotrebom sile ubrzo rasterali, navodi loklani list Atlanta džornal konstitjušen.

Veća grupa okupljenih u Nju Orlansu blokirala je saobraćaj protestnom šetnjom na putu kojim se ulazi u grad, dok su demonstranti na konjima mirno protestovali u Hjustonu.

Sukob policije i demonstranta u Parizu

Francuska žandarmerija upotrebila je suzavac da rastera demonstrante sa ulica Pariza koji su palili i razbijali u znak protesta protiv rasne nepravde, policijske brutalnosti i nasilne smrti Džordža Flojda u Mineapolisu.

Demonstranti su se okupili i zbog četvrte godišnjice smrti crnog muškarca u Parizu, koga je ubila policija.

Francuz Adam Traore ubijen je 2016. godine u jednoj policijskoj operaciji, sličnoj onoj u kojoj je nedavno ubijen Flojd.

Policija je upotrebila suzavac kada su pojedini učesnici protesta zapalili vatru i postavili barikade na aveniji Kliši na severu Pariza koja je bila prepuna smeća i srče, prenosi Rojters.

Kako se navodi, učesnici protesta okupili su se uprkos zabrani policije zbog rizika od nereda i širenja koronavirusa.

Porodica Traore krivi policiju za smrt Adama navodeći da je policija primenila neprimerenu silu i da su u obaranju muškarca učestvovala tri žandara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike