SAD pristale da „odblokiraju“ Severni tok 2, Nemačka se obavezala da ulaže u Ukrajini

Sporazum postignut između SAD i Nemačke ima za cilj ulaganje od 200 miliona evra u energetsku sigurnost Ukrajine, kao i u održivu energiju širom Evrope. 

Na osnovu sporazuma, Nemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod.

"Ako Rusija pokuša da koristi energiju kao oružje ili ‘počini dalje agresivne radnje protiv Ukrajine’, Nemačka će preduzeti mere na nacionalnom nivou i zalagati se za efikasne mere na nivou EU, uključujući sankcije za ograničavanje ruskih izvoznih mogućnosti u Uniju u energetskom sektoru", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta novinarima.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je zatražio da ostane anoniman dodao je da će SAD zadržati privilegiju uvođenja sankcija i u slučaju da Rusija koristi energiju kao sredstvo prinude.

Zvaničnik je rekao da su Sjedinjene Države i Nemačka "odlučno posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine i da su zbog toga blisko konsultovane sa Kijevom po tom pitanju.

Spor oko "Severnog toka 2, podmorskog cevovoda koji će ruski gas direktno transportovati u Nemačku, proizilazi iz stava Vapitngtona da će Moskva koristi energetski sektor za ucenjivanje svojih suseda, odnosno Ukrajine.

Kada bude završen, Severni tok 2 će se prostirati na 1.230 kilometara od Rusije do Nemačke, što ga čini jednim od najdužih gasovoda na svetu. Prošlog meseca, Kremlj je rekao da je ostalo samo 100 kilmetara do završetka projekta.

U maju su se Sjedinjene Države uzdržale sankcija švajcarskoj kompaniji "Nord Strim 2 AG", koja vodi projekat cevovoda i njenom izvršnom direktoru. To je dalo šansu Berlinu i Vašingtonu tri meseca da postignu dogovor o "Severnom toku 2".

Dogovor dolazi neposredno posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beloj kući, prvoj od evropskog lidera od kada je Džo Bajden stupio na dužnost predsednika i verovatno poslednjem putovanju u Vašington posle skoro 16 godina na čelu najveće evropske ekonomije.

Merkelova, prva žena koja je predvodila Nemačku, ranije je rekla da će podneti ostavku nakon septembarskih nacionalnih izbora.

Tokom zajedničke konferencije za štampu u Beloj kući, Merkelova se obavezala da će zauzeti oštar stav prema Rusiji ako Moskva zloupotrebi energetski sektor za političke dobiti.

Bela kuća je u saopštila da će Bajden sledećeg meseca ugostiti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар