SAD pozvale Tursku na uzdržano delovanje u Siriji, moguća veća kriza

Navodi se da je iz Bele kuće upozoreno da ova kampanja nosi rizik pogoršanja humanitarne krize i remećenja situacije u području koje je do sada bilo stabilno, prenosi Rojters.

"Tražimo od Turske da pokaže uzdržanost u vojnim akcijama i retorici, obezbedi da njene operacije budu ograničene u obimu i trajanju, osigura nastavak humanitarne pomoći i izbegne civilne žrtve", kazala je na brifingu za novinare portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je ranije da SAD razgovaraju sa Turskom i drugim stranama o mogućnosti formiranja bezbednosne zone na sirijskoj granici, kako bi odgovorili na zabrinutost Turske u vezi sa tamošnjom kurdskom enklavom.

Tilerson, koji boravi u poseti Londonu, rekao je da bi bezbednosna zona mogla da pomogne da se stabilizuje situacija i ispune "legitimne zabrinutosti Turske" za bezbednost te zemlje, prenosi AP.

Dodao je da SAD priznaju legitimno pravo Turske da se brani od terorista, ali da SAD žele da Turska bude precizna u svojoj operaciji u enklavi Afrin i ograniči je tako što će pokazati uzdržanost.

Turska je u subotu pokrenula operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske "Jedinice za zaštitu naroda" (JPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom terorističke Radničke partije Kurdistana (PKK).

Turske kopnene trupe u nedelju su ušle u provinciju Afrin.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike