SAD pozdravljaju najavu Srbije o Hezbolahu

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da je ova važna akcija najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik Donald Tramp odredio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Beograda i Prištine, zajedno sa koracima koje obe strane preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

"Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva", navodi Stejt department.

U saopštenju se podseća da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i tzv. Kosovo.

SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog "vojnog" i "političkog" krila, kaže se u saopštenju.

Pompeo je takođe pozvao sve zemlje u Evropi i drugde da "preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama."

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar