Sabotaža „Severnog toka“ – u Evropi i svetu sve glasniji zahtevi da se istraži do kraja

Dosadašnja istraga je potvrdila – eksplozije na gasovodima "Severni tok" su sabotaža, ali ne zna se ko ih je izveo. I dok se istraga nastavlja, o pisanju američkog novinara Simora Herša, koji direktnu odgovornost prebacuje na Sjedinjene Američke Države, diskutuje se na svim nivoima. I iz Evropskog parlamenta traže istragu, jer su, kažu, eksplozije na cevima gasovoda izazvale do sada najveću emisiju metana u svetu.

"Da Rusi žele da zaustave gas da teče kroz cevi iz Rusije u Evropu, sve što treba da urade jeste da zatvore slavinu. Ne bi morali da je dižu u vazduh. Dakle, Simor Herš, koji je briljantan istraživački novinar, napravio je priču govoreći da su to uradile SAD. Ako su Amerikanci odgovorni za dizanje cevi u vazduh, to je ozbiljan ekološki teroristički čin", rekao je poslanik u EP Mik Volas.

"Severni tok" je direktna veza Nemačke sa ruskim izvorima gasa, pa su i u Bundestagu sve glasniji da treba istražiti navode američkog novinara.

"Ako su dve vlade, SAD i Norveška pokrenule ovaj teroristički napad, onda moramo priznati da SAD nisu saveznik, već veoma sebično razmišljaju samo o sopstvenim interesima, čak i na račun nemačkih interesa. Tako da Nemačka mora da odgovori", poručio je član Odbora za spoljne poslove Bundestaga Petr Bajstron.

Sve više stručnjaka veruje Heršu

Sve više stručnjaka ocenuje da je Heršov članak verodostojan.

Eksplozije na gasovodu su, kažu, ekonomski udarac za evropske zemlje, jer moraju da plaćaju visoku cenu za američki tečni prirodni gas.

Fernando Koli, profesor ekonomije na univerzitetu u Kaloniji, u Španiji, navodi da je Evropa bila veliki kupac američkog prirodnog gasa, a da ga sada kupuje i više.

"SAD imaju višestruku ekonomsku korist od uništenja gasovoda – osim prodaje prirodnog gasa Evropi, mogu ojačati svoju vodeću ulogu na međunarodnom tržištu", objašnjava Koli.

Profesor na Kolumbija Univerzitetu u SAD, Džefri Saks ističe da uništenje gasovoda "Severni tok" 26. septembra 2022. godine predstavlja akt međunarodnog terorizma i pretnju miru.

"Odgovornost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je da se pozabavi tim pitanjem: kako bi se počinilac priveo međunarodnoj pravdi, tražila kompenzacija za oštećene i sprečile buduće takve radnje", dodaje Saks.

I dok Rusija od Ujedinjenih nacija traži da formira nezavisnu komisiju koja će voditi istragu o sabotažama, Sjedinjene Američke Države negiraju bilo kakvu umešanost.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike