Sabor SPC: Neprihvatljiva bilo kakva izmena statusa Kosova

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) ponovio je danas stav SPC da je Kosovo sastavni deo suverene teritorije Srbije i odbacio kao neprihvatljivu „bilo kakvu izmena statusa Kosova, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države, ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje“.

Sabor SPC je u saopštenju nakon majskog zasedanja odbacio rešenja poput priznanja ili podele navodeći da bi „neizbežno dovela do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama na Kosovu, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu“.

„Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja EU, OEBS, UNESKO i druge važne međunarodne organizacije“, stoji u saopštenju.

Sabor je naveo i da taj stav „nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta“ već da predstavlja poziv „svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada SPC, institucionalne i bezbednosne zaštite naših svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana“.

„Podržavamo, stoga, svesrdno svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova kao južne pokrajine Srbije“, navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je o Kosovu početkom nedelje sa članovima Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike