Sabor Mitropolije crnogorsko-primorske povodom zakona o veri u Nikšiću

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da na taj način pravoslavni vernici i Crkva još jednom žele da skrenu pažnju domaćoj i stranoj javnosti na, kako tvrdi, nepravdu kojoj su izloženi.

Ponovio je da su spremni da svetinje brane i svojim životima.

"Ne možemo dopustiti da se naša vera prlja i ponižava, da se gaze zaveštanja naših svetih predaka", rekao je Joanikije u manastiru Đurđevi stupovi gde je na praznik Svetog mučenika Platona, 1. decembra, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Prema njegovim rečima "u pravnom smislu, apsolutno, potpuno i do kraja, je razobličena zla namera, manifestovana, najpre, kroz Nacrt zakona o slobodi vere, potom kroz Predlog zakona o slobodi vere", ali to, smatra, nije bio Nacrt, niti Predlog zakona o slobodi vere, nego plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova.

Tvrdi da je istu nameru vlast imala i letos, ali je, po njegovom mišljenju, zaustavio veliki Trojčindanski narodni skup u Podgorici.

Zapitao je kako je moguće da se u jednoj državi daju sva prava putem ugovora katoličkoj crkvi, islamskoj i jevrejskoj zajednici.

"Sa njima je država potpisala ugovore i garantuje im sve, a pravoslavnu crkvu, kao najbrojniju u Crnoj Gori i koja je stvarala ovu državu, ponižava i dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na prethodno pomenute", naveo je Joanikije.

Napomenuo je da pripremljeni zakon neće moći da se primenjuje, bez obzira da li će proći ili ne iako vlastima to nije mnogo ni važno.

Svetu arhijerejsku liturgiju, 21. decembra, u 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služiće više arhijereja zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i sveštenstvom.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike