Šabački paradajz nema kome da se proda ni po ceni od 20 dinara

Gotovo svaki povrtar iz Gornje Vranjske kod Šapca, nekada je gajio paradajz, a sada se proizvođači u selu mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Mladi poljoprivrednik Dušan Gajić paradajz proizvodi u plastenicima, na površini od 50 ari. Do sada je ubrao oko 10 tona roda.

"Pre sedam dana smo imali mnogo bolje uslove i prodaju, međutim sad je paradajz došao do jako loše cene, to je ono što nam ne odogovara", kaže Dušan Gajić, poljoprivrednik iz Gornje Vranjske

Na pitanje koja bi cena odgovarala, Gajić kaže  da bi to bilo od 70 do 80 dinara.

"Cena prošle nedelje je bila oko 120 dinara, sad je došla na 20 dinara, 80 dinara je cena koja je bila i 2010. godine, ali su mnoge stvari bile jeftinije, kao što je gorivo, kao što je ambalaža. Ove godine ambalaža je 80 dinara, a mi paradajz prodajemo, 120 dinara za holandezu", kaže Gajić.

Paradajz spakovan u gajbice, kupce čeka u hladnjači. Proizvođači kažu da domaća proizvodnja ne podmiruje potrebe tržišta, ali da je problem nekontrolisan uvoz. Negoduju i zbog velike razlike u ceni od plastenika do tezge.

Dušan Gajić, poljoprivrednik kaže da paradajz trenutno nema kome da proda.

"Pre sedam dana smo imali veliku navalu za paradajz, danas kupaca nemamo", kaže on.

Prema njegovim rečima visoke temperature sigurno da utiču na rod. "Ova godina je bila i donekle dobra za proizvodnju paradajza, međutim, na 37 stepeni spoljne temperature, ne može ništa da raste kako treba", napomenuo je Gajić.

Zahtevnu proizvodnju sa sve većim ulaganjima, dodatno otežava i skupa radna snaga, koja se sve teže pronalazi.

"Cene povrtarskih proizvoda su minimalizovane, nekad dolazi do takve hiperprodukcije, da se ne mogu prodati, da li je narod osiromašio, da li je uvoz nekih artikala pogoršao sliku na našem tržištu, uglavnom, često se srećemo sa situacijama da proizvodnja paradajza bude pokrivena nekim uvoznim količinama koje obezvrede naš paradajz, ljudi izgube volju za dalji rad, mlađe generacije ne vide sebe u povrtarskoj proizvodnji", kaže Jovan Sušić iz PSSS Šabac.

Biljke su pune rode. Na jednoj u Gornjoj Vranjskoj uberu oko četiri kilograma. Paradajz će, kažu brati još mesec dana. Nadaju se stabilizaciji tržišta, i zaradi, zbog koje su u plastenicima od proletos.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike