Sa kojim se rizicima osobe sa invaliditetom i dalje suočavaju

Nekadšnja prvakinja države u plesu, od 16. godine ni korak više nije napravila. Neobjašnjiva bolest vezala ju je za invalidska kolica ali od svojih snova nije odustala. U indeksima doktora psihologije i master engleskog jezika, gotovo sve desetke.

"Ja sam sebi govorila – možeš ti to, možeš uspeti u životu, napredovati, ne može te ništa sprečiti, ne postoje granice, ne postoje prepreke u životu, samo treba nastaviti dalje i boriti se", kaže Jelena Tovarović iz Šapca.

Sa dve visokoškolske diplome, Jelena je dobila posao u gradskoj upravi u rodnom Šapcu. Mnogima, međutim, ni magistratura niti doktorat ne olakšavaju put do zaposlenja.

"Tokom pandemije, ono što je jako važno, nije bilo u ovoj populaciji osoba s invaliditetom značajnijeg procenta onih koji su ostali bez posla kao što je to bilou opštoj populaciji i to je nešto što moramo naglasiti, što govori o tome da ipak se nešto menja u svesti poslodavaca", rekla je Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom.

"Srbija bez barijera" je kampanja koja ima cilj da društvo učini pristupačnijim osobama s invaliditetom – kroz bolji pristup informacijama, institucijama, javnom prevozu…

"U toku ove godine za različite projektne aktivnosti izdvojili smo ukupno 430 miliona dinara a kada je u pitanju podrška preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju 625 miliona dinara", kaže ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Pravoslavna crkva je za slepe i slabovide vernike snimila na CD-u psalme Davidove a to će učiniti i za Sveto pismo Starog i Novog zaveta, kaže patrijarh Porfirije.

"Da kao najmanji dar i kao jedan od kamičaka u ostalom našem trudu darujemo onima koji sami ne mogu da čitaju kako bi psalmi Davidovi bili najbolji mogući durbini koji nas vode ka smislu, a to znači i ka bogu i ka drugom čoveku", rekao je patrijarh.

Savez slepih i slabovidih Srbije, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom obeležava 75 godina rada i pola veka postojanja najveće biblioteke za slepe u regionu. Zaslužnima za podršku dodelili su povelje. Jednu je dobila i naša kuća.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике