Ružić sa rektorima državnih univerziteta o projektu državne mature

Branko Ružić je rekao da je državna matura, kako i njen naziv kaže, projekat od državnog interesa.

"Jako je važno da sa predstavnicima visokoškolskih ustanova o tome razvijamo kontinuirani dijalog", rekao je Ružić, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Prema njegovim rečima, državna matura će biti u interesu maturanata i budućih akademskih građana.

"Iz ugla učenika, budućih studenata, državna matura je najefikasniji i najbolji kriterijum za rangiranje za upis na fakultete. Učenici će polagati državnu maturu u poznatom okruženju, odnosno u školi, a dobiće mogućnost da sa jednog mesta apliciraju na više fakulteta i svi će imati istovetnu polaznu osnovu", objasnio je ministar.

Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja – opšta matura, koju polažu učenici gimnazija, umetnička matura za učenike srednjih umetničkih škola, stručna matura za učenike srednjih stručnih škola i završni ispit za učenike srednjih stručnih škola koji se školuju u obrazovnim profilima u trajanju od tri godine.

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike