Ružić sa predstavnicima Svetske banke: Naš cilj je stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece

Branko Ružić je predstavio rezultate, kao i planove u okviru tri komponente Projekta. Istakao je da je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece.

"Projekat ‘Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje’ koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom ima naročitu težinu, jer se predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem kroz ovaj projekat bavimo sa svih aspekata – kako proširenjem kapaciteta predškolskih ustanova, unapređenjem znanja i veština stručnih kadrova u ovoj oblasti kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača, tako i senzibilisanjem i edukacijom roditelja o značaju ranog razvoja i vaspitno- obrazovnog rada kroz program granova koji se za sada realizuju u 34 jedinice lokalne samouprave u cilju povećanja obuhvat dece iz osetljivih grupa", rekao je Ružić.

Ministar je istakao da su do sada, u okviru prve komponente Projekta, izgrađena tri objekta u Sremskoj Mitrovici, Doljevcu i Žitorađi, da su otpočeli radovi u Kruševcu, te da će u narednih dvadesetak dana započeti radovi u Merošini i Loznici. Takođe, radovi su planirani i u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Šidu i Smederevu, Tutinu i Novom Pazaru.

On je naveo i da će u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković" do kraja septembra biti adaptirano i opremljeno 46 novih vrtićkih soba u 11 opština, dok je ukupno planirano da se adaptira i kompletno opremi najmanje 100 soba..

Ministar je izrazio zahvalnost za podršku koju tim Svetske banke pruža Srbiji u oblasti obrazovanja, kao i za stručnu i operativnu podršku u svakodnevnoj implementaciji projekta.

Bojana Naceva, stručnjak za obrazovanje i menadžer Svetske banke zadužena za projekat istakla je dobru saradnju sa Ministarstvom i navela da je Svetska banka zadovoljna napretkom u implementaciji projektnih aktivnosti u okviru sve tri komponente.

Oba sagovornika su se saglasila da dobru saradnju i u budućnosti treba nastaviti.

Sastanku su prisustvovali i Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, Duško Vasiljević, v.d. šefa Kancelarije Svetske banke za Srbiju i Marijana Jašarević, stručnjak za socijalnu zaštitu iz Svetske banke.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike