Ružić: Očekujem završetak reformi sistema plata do kraja 2019.

Reforma sistema plata formalno je započela 2016. godine ali suštinski razgovori počinju tek sada, uključujući i razgovore sa sindikatima tokom leta.

"2016. godine je donet i Zakon o platnim službama. Ove godine razgovaramo o platnim razredima a krajem leta slede razgovori sa sindikatima kako bi se u septembru predlog našao pred Vladom. Naš cilj je da se sve usaglasi do kraja 2019. godine i da se zakon u punoj meri implemetira od 2020.", rekao je Ružić.

Iz Ministarstva finansija poručuju da je tu najveći problem kapacitet ljudi u upravi koji bi to trebalo da sprovedu u delo.

"Imamo odličnu saradnju sa novim ministrom finansija ali imamo potrebu i za ekspertskom pomoći od MMF-a o čemu smo i juče razgovarali. Verujem da ćemo predanim radom nadomestiti  kapacitete. Mnogo je važniji razgovor sa sindikatima od kojih očekujemo konstruktivne predloge", naglasio je Ružić.

Iako mnogi strahuju da bi to moglo da dovede do novih otpuštanja, ministar Ružić kaže da je ovde reč o optimalizaciji a ne otpuštanju. 

Poslanici će u skupštini danas razmatrati i devet zakona iz resora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Radi se, između ostalih, o Novom zakonu o lokalnoj samouravi, o javnim agencijama i platama. Sve su to teme koje se tiču reforme javne uprave. Biće interesantno čuti ono što je ključno a to je da se rad lokalnih samouprava unapredi i da građani budu uključeni tako što će biti konsultovani u fazi odlučivanja šta će se investiciono ulagati iz budžeta", objasnio je  Ružić.

Kada je reč o blokadama saobraćaja prethodnih dana u mnogim gradovima u Srbiji, zbog poskupljenja goriva, ministar Ružić kaže da su one destruktivne a ne konstruktivne.

"Mislim da je to paradoks kada ne puštate žene sa malom decom da prođu nego ih satima po vrućini držite na putu, kao i, recimo, patrijarha Irineja. To nije građanska neposlušnost već neodgovornost. To samo govori o frustraciji političkih sponzora tih protesta. To je svakako destrukcija a ne kreacija", rekao je Ružić.

Ipak, kako kaže Ružić, Vlada je uvek spremna da razgovara o tome šta je korisno za krajnjeg korisnika, a to su građani.

"Iskazali smo spremnost da se o tome razgovara ali se o tome ne može razgovarati sa ulice. Želimo da idemo napred a ne da se vraćamo u prošlost", zaključio je Branko Ružić gostujući u Dnevniku RTS-a.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike