Ruski spasioci na međunarodnoj vežbi u Nišu

Da li zgrada gradske kuće u Nišu, sagrađena dvadesetih godina prošlog veka, može da izdrži veće potrese, saznali smo zahvaljujući merenjima na aparaturi ruske proizvodnje.

"Na osnovu podataka koje smo prikupili do sada, po iks-osi kolebanja zemljine kore su 4 herca, po Y – 32, što znači da je zgrada u relativno dobrom stanju", navodi vođa tima dr Genadi Nigmetov. "Nisu nužno novije zgrade bolje od starih, to zavisi od armiranja, zavisi od tla, ali ovakva kontinuirana merenja mogu da spreče eventualne katastrofe."

Stručnjaci iz Rusije kažu da dobijaju pozive iz gotovo celog sveta, naročito iz trusnih područja. Za rad u ovakvom specifičnom timu potrebna je savremena oprema i posebna obuka.

"Izabrao sam da se bavim ovim pozivom zato što uključuje i opsežna naučna istraživanja – geološka, geodezijska i uopšte sve procese koji uključuju fiziku, i koji se odvijaju unutar zemljine kore", kažeAleksandar Maklakov, član tima.

Osim najbrojnijeg ruskog spasilačkog tima, u Nišu će ovih dana boraviti i spasioci iz Mađarske, Turske, Bosne i Hercegovine, a svi će učestvovati na završnoj vežbi u četvrtak.

"Oni će demonstrirati sve vrste spasilačkih aktivnosti, spasavanje u požarima, na vodi, pod vodom, gašenje požara avionom, helikopterom", najavio je Miloš Banđur, zamenik gradonačlenika Niša, "pokazaće metodu koja u Srbiji do sada nije viđena – gašenje požara horizontalnim mlazom."

Ruski stručnjaci će do petka proveriti izdržljivost još desetak znamenitih zgrada u Nišu.

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike