Ruski „šah-mat“ u Dubaiju, prikazan suhoj pete generacije

"Su-75 šah-mat" prvi put je prikazan u julu ove godine. Reč je o ruskom jednomotornom mlaznom lovcu pete generacije, a razvila ga je ruska kompanija "Suhoj", pre svega za izvoz.

RIA novosti javljaju da je ruski štand u Dubaiju posetila i delegacija iz Emirata, dok Rojters primećuje da za to vreme veoma slabo napreduju pregovori Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Država o kupovini njihovih lovaca F-35.

U kompjuterskoj simulaciji prikazan je lagan, taktički avion, sposoban da istovremeno nosi pet raketa vazduh-vazduh i da istovremeno uništi više meta.

Očekuje se da će ovaj avion prvi put poleteti 2023. godine, a tri godine kasnije počeće da se proizvodi. Tek treba da se ugovore porudžbine. Inače, F-35 kompanije "Lokid Martin" američke vojne snage koriste od 2015. godine.

Zapadne diplomate sumnjaju da bi Emirati, američki saveznici, kupili letelicu poput "šah-mata", iako je prodaja ruskog oružja u Zalivu povećana poslednjih godina.

UAE su 2017. godine potpisali preliminarni dogovor za kupovnu Su-35 i radili sa Rusijom na narednoj generaciji lovaca, ali za sada se ne čini da je bilo napretka.

S druge strane, usporili su i pregovori sa Vašingtonom o nabavci 50 lovaca F-35 lajtning II, usled zabrinutosti američke strane zbog odnosa Kine i Emirata i rasprostranjenosti 5G tehnologije kineskog "Huaveja".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар