Ruski mediji opširno o sastanku Vučić-Matvijenko

Tas je naveo da je na sastanka sa Matvijenkova predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija vojno neutralna i da će svoju neutralnost čuvati.

"Srbija će nastaviti da održava svoju poziciju uprkos pritiscima na državu. Pre nekoliko dana sam rekao u Briselu u sedištu NATO da je Srbija bila i da će ostati vojno neutralna država", prenosi reči predsednika Vučića agencija.

Navodi se i da se srpski predsednik se zahvalio Rusiji za borbene avione "Mig 29", koje je Srbija dobila kao deo vojne i tehničke podrške Moskve, kao i da je rekao da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Želeo bih da napravim jednu važnu primedbu – Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji", rekao je Vučić.

Tas prenosi i izjavu Matvijenkove koja je nakon sastanka rekla da Rusija očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Rusiju u decembru.

"Pre svega, želim da ispunim zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je tražio da vam poželim sve najbolje i poručio da se raduje vašoj poseti u decembru ove godine, datuma koji vama odgovara", rekla je Matvijenkova.

Prema njenim rečima, Rusija se nada da će ta poseta dati novi podsticaj razvoju rusko-srpskih odnosa, a agencija prenosi da je Matvijenkova rekla da se priprema veliki broj dokumenata o bilateralnoj saradnji koji će se tada potpisati.

Matvijenkova je naglasila da Rusija poštuje principijelan stav Srbije i "odlučnost da se snažno odupre zahtevima iz inostranstva da se zaustavi saradnja sa Rusijom".

Kako prenosi agencija, pozdravila je odluku Srbije da se ne pridruži NATO-u i odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike