Ruske trupe drže gotovo ceo Lugansk i Donjeck, IAEA: Zračenje u zoni Černobilja u vrednostima od pre rata

Ruske snage, nakon kratkog zastoja, ponovno su u naletu. Šalju još vojnika kako bi zauzeo ceo Severodonjeck. Iako je ruskih snaga više i imaju više oružja, ukrajinski borci tvrde da su ojačali svoje pozicije u gradu, gde traju žestoke ulične borbe.

Iz Kijeva poručuju da su izgubili previše ljudi da bi ustupili svoju teritoriju, zato zastoj na bojnom polju nije opcija. Ukrajinski vojnici koje se bore u Donbasu nisu zadovoljni naređenjima vojnog vrha.

Sergej Šojgu tvrdi da je "oslobođen" veliki deo Donjecke i čak 97 odsto teritorije Luganske oblasti, uključujući i gradove Krasni Liman i Svjatogorsk i 15 naselja.

U Moskvi kažu da su u ukrajinskim lukama Berdjansk i Marijupolj uklonjene mine i da su spremne da nastave sa isporukom žitarica. Neizvesno je kada će biti nastavljen izvoz iz Odese.

O tom problemu i bezbednosti plovidbe u Crnom moru, telefonom su razgovarali ministri odbrane Rusije i Turske. U Kremlju podsećaju na izjavu Vladimira Putina da Ukrajina prvo treba da očisti od mina sve prilaze morskim lukama.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da su detektori zračenja u zoni isključenja oko ugašene ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilj ponovo na mreži po prvi put otkako je Rusija okupirala tu oblast, ističući da su nivoi radijacije su normalni.

Da će teške sankcije Zapada izazvati negativne efekte i unazaditi rusku ekonomiju i vojne kapacitete, ubeđen je nemački kancelar Olaf Šolc. Njegovu posetu Vilnjusu, iskoristili su lideri Litvanije, Letonije i Estonije da pozovu na jaču vojnu prisutnost NATO-a u baltičkim zemljama.

Velika Britanija ostaje na čelu zemalja koje pružaju podršku Ukrajini. Spremni su da uvedu nove sankcije.

Premijer Boris Džonson, koji je preživeo glasanje o nepoverenju, kaže da Zelenski ne sme da prihvati loš mirovni sporazum i da svet mora da izbegne bilo koji ishod u kojem bi delovalo da se ruska agresija isplatila.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike